Kliknite ovdje ukoliko ne vidite sadržaj newslettera.

Budući mesari PIK Vrbovca na stručnoj praksi u Danskoj

Hrvatskoj na tržištu rada nedostaje mesara no postoje rješenja. Uspješno povezivanje industrije, obrazovnog sustava i lokalne zajednice ključni su za budućnost deficitarnih zanimanja.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Srednje škole Vrbovec i PIK Vrbovca, već drugu godinu zaredom dvadeset je učenika Srednje škole Vrbovec, zanimanja mesar, otputovalo u Kraljevinu Dansku. Na stručnom obrazovanju i osposobljavanju u Danish Meat Trade Collegeu proveli su dva tjedna i usavršili svoja znanja i vještine, a putovanje je omogućila Agencija za mobilnost i programe EU kroz program Erasmus +.


Kako bi pratili trendove i zahtjeve tržišta, u PIK Vrbovcu već dugi niz godina vodi se proaktivna i planirana politika upravljanja ljudskim resursima, pri čemu je itekako važan dio edukacija mladih naraštaja za zanimanje mesara. Upravo zato, u zajedničkoj suradnji sa Srednjom školom Vrbovec, svake se godine sukladno potrebama izrađuje plan i program edukacije novih naraštaja mesara dok su učenici svakodnevno prisutni u PIK Vrbovcu na praktičnoj nastavi.
 
 

 

 PIK stipendira učenike zanimanja mesar te ih po završetku srednjoškolskog obrazovanja zapošljava na radna mjesta definirana potrebama proizvodnje, što ovaj projekt čini više nego važnim za budućnost deficitarnog zanimanja – mesara. 

„Dugogodišnja suradnja PIK Vrbovca i Srednje škole Vrbovec jedan je od načina na koji se uspješno može povezati industrija, obrazovni sustav i lokalna zajednica čime ovaj projekt postaje edukativan primjer za opstanak deficitarnih zanimanja, a možda i dobra inspiracija drugima“, ovom je prilikom izjavila Martina Pavić, direktorica sektora ljudskih potencijala, pravnih i općih poslova u PIK Vrbovcu. 

Srednjoškolci se biraju za projekt prema kriteriju zalaganja na nastavi, školskom uspjehu, sudjelovanju na praktičnoj nastavi u PIK Vrbovcu i interesu kojeg su iskazali u sklopu projekta i nastavnog programa. Budući mesari imali su priliku sudjelovati u praktičnoj nastavi te tom prilikom saznati sve o novim tehnologijama, strojevima i alatima koji se koriste u njihovom zanimanju. Posebno ih je inspirirao obilazak Danske uz upoznavanje njenih prirodnih i kulturnih ljepota, a kulturološku pripremu provelo je Veleposlanstvo Danske, pružajući na taj način podršku ovom projektu.

 


Copyright © 2016 PIK Vrbovec d.d., All rights reserved.